Sergei Eisenstein

Dhyworth Wikipedya, an godhoniador rydh
Jump to navigation Jump to search

 

Sergei Mikhailovich Eisenstein (Russek: Сергей Михайлович Эйзенштейн, tr. Sergey Mikhaylovich Eizenshteyn, IPA: [sʲɪrˈɡʲej mʲɪˈxajləvʲɪtɕ ɪjzʲɪnˈʂtʲejn]; 22 mis Genver [O.S. 10 January] 1898 – 11 mis Hwevrer 1948) o lewydh fylm Soviet ha tybiether fylm, ragresor y'n tybieth ha praktis a montage. Aswonnys yw ev yn arbennik rag y fylmow taw Strike (1925), Battleship Potemkin (1925) hag October (1928), keffrys ha'n epykow istorek Alexander Nevsky (1938) ha Ivan the Terrible (1944, 1958). Yn 2012, an lyvertermyn Sight & Sound a henwis Battleship Potemkin an 11ves meurra fylm bythkweyth.[1]

Sergei yowynk gans y gerens Mikhail ha Julia Eisenstein
Aleksandrov, Eisenstein ha Tisse gans Walt Disney yn mis Metheven 1930
Sergei Eisenstein yn Rotterdam yn 1930
Eisenstein 1939

Filmography[golegi | pennfenten]

  • 1923 Дневник Глумова (Glumov's Diary, short)
  • 1925 Стачка (Strike)
  • 1925 Броненосец Потёмкин (Battleship Potemkin)
  • 1928 Октябрь «Десять дней, которые потрясли мир» (October: Ten Days That Shook the World)
  • 1929 Штурм Ля Сарраса (The Storming of La Sarraz, gans Ivor Montagu ha Hans Richter, kellys)
  • 1929 Старое и новое «Генеральная линия» (The General Line, aswonnys ynwedh avel Old And New)
  • 1929 Frauennot - Frauenglück (Women's Misery - Women's Happiness, aswonnys ynwedh avel Misery and Fortune of Woman) (Pow Swis)
  • 1930 Romance sentimentale (Pow Frynk)
  • 1931 El Desastre en Oaxaca (Meksiko)
  • 1932 Да здравствует Мексика! (¡Que viva México!, dyllys yn 1979)
  • 1937 Бежин луг (Bezhin Meadow)
  • 1938 Александр Невский (Alexander Nevsky)
  • 1944 Иван Грозный 1-я серия (Ivan The Terrible, Part I)
  • 1945 Иван Грозный 2-я серия (Ivan The Terrible, Part II

Devynnow[golegi | pennfenten]